جغد سیاه
معرفی خواندنی‌ترین کتاب‌ها
دسته بندی: روانشناسی

اسب سیاه

تاد رز
8 دقیقه
اسب سیاه
1366
1
برخیز و اسب سیاه را بنگر!
درباره‌ی کتاب «اسب سیاه»

معرفی کتاب

«اسب سیاه: رسیدن به موفقیت و کامیابی از مسیری کاملاً متفاوت از آنچه همه به ما می‌گویند» کتابی روشنگر است. کتابی است که مفاهیم سنتی موفقیت را به چالش می‌کشد و چشم‌اندازی تازه را برای رسیدن به نوعی از رضایت در زندگی پیشنهاد می‌دهد، با این ایده‌ی مرکزی که موفقیت از دل فردیت و ویژگی‌های منحصربه‌فرد تک تک آدم‌ها بیرون می‌آید، موفقیت یک قانون عام و جهان‌شمول ندارد بلکه بسته به هر فردی با خصائل متفاوت، کسب می‌شود. به باور نویسندگان کتاب با شناسایی و به کارگیری قدرت‌ها، علایق و ارزش‌های شخصی‌مان، می‌توانیم راهی برای موفقیت ایجاد کنیم؛ راهی که با خود واقعی‌مان همسو باشد.
تاد رز و اکی اگاس برای بیان این مضامین مثال‌های رخ‌داده از جهان بیان می‌کنند، از تحقیقات و توصیه‌های عملی می‌گویند و خواننده را برای یافتن نقاط قوت پنهان درون‌شان تشویق می‌کنند. «اسب تاریک: دستیابی به موفقیت از طریق پیگیری تحقق» مفاهیم متعارف موفقیت را به چالش می‌کشد و خوانندگان را تشویق می‌کند تا ویژگی‌ها و علایق منحصربه‌فرد خود را در آغوش بگیرند. این کتاب با تغییر تمرکز از انتظارات بیرونی به تحقق شخصی، افراد را به سمت مسیری هدایت می‌کند که با خود واقعی‌شان همسو می‌شود.
رز و اوگاس از طریق توصیه‌های عملی، مثال‌های واقعی، و بینش‌های تفکر برانگیز، خوانندگان را قادر می‌سازند تا به اسب‌های تیره تبدیل شوند و بر اساس شرایط خودشان به موفقیت برسند. خوانندگان با پذیرش فردیت آنها، به کارگیری نقاط قوت آنها و پیگیری تحقق آنها، می توانند یک سفر زندگی معنادار و رضایت بخشی ایجاد کنند.

باور نویسندگان اسب سیاه

ویژگی «اسب سیاه» نسبت به دیگر آثار خودیاری

شاید مهم‌ترین وجه متمایز این کتاب با دیگر آثار خودیاری در نوع روایت نویسندگان باشد. اینکه در سراسر کتاب آن‌ها، از تجربه‌های شخصی‌شان، یافته‌های تحقیقاتی و علمی و توصیه‌های عملی می‌گویند، در واقع تمام این‌ها را درهم می‌آمیزند تا به یک سری راهبردهای عملی برای موفقیت برسند. اما شاید مهم‌تر از آن این است که «اسب سیاه» ادعا ندارد رمز و راز موفقیت را کشف کرده و آن را با ما در میان می‌گذارد. اصلاً می‌گوید موفقیت یک راه ندارد و به تعداد انسان‌ها راه‌های موفقیت وجود دارد. تأکید نویسندگان بر منحصربه‌فرد بودن موفقیت کتاب را جذاب می‌کند و در واقع موفقیت را یک مسیر شخصی می‌داند. در جای جای کتاب صحبت از فردیت است. برعکس بیشتر کتاب‌های خودیاری که حرف از موفقیت در جمع زده می‌شود، اینجا فرد است که مهم است. فرد است که باید به نهایت پتانسیل خود پی ببرد و آن را شکوفا کند. 

«اسب سیاه» روایت شخصی نویسندگانش است؟

هم آره و هم نه. گفتیم که نوع روایت نویسندگان کتاب را جذاب کرده، اینکه از تجربه‌های خودشان برای رسیدن به رضایت و موفقیت می‌گویند اما فقط این نیست. «اسب سیاه» از علوم و دانش‌های دیگر هم بهره می‌برد. از تحقیقات گسترده در علوم روان‌شناسی، عصب‌شناسی و جامعه‌شناسی وام می‌گیرد تا ایده‌ها و مفاهیم خود را بهتر و دقیق‌تر به خواننده توضیح دهد. 

بخشی از کتاب اسب سیاه

نویسندگان در «اسب سیاه» چه می‌گویند؟

از سویی کتاب یک مطالعه‌ی موردی است درباره‌ی افرادی که از مسیرهای غیرمتعارف به موفقیت دست یافته‌اند. داستان‌هایی که می‌تواند الهام‌بخش خوانندگان باشد. از طرف دیگر نویسندگان «اسب سیاه» با بیان تمرین‌های عملی به ما کمک می‌کنند تا به بازاندیشی در زندگی خودمان دست زنیم. از راهکارهایی می‌گویند که به خودشناسی منجر می‌شود. دیگر اینکه «اسب سیاه» چگونه ادغام شدن زندگی شخصی و حرفه‌ای را بررسی می‌کند و بر اهمیت هم‌سویی ارزش‌ها و علایق در این وجه از زندگی تأکید می‌کنند. خلاصه اینکه به باور نویسندگان «اسب سیاه» وقتی میان علائق شخصی و فعالیت‌های حرفه‌ای خودمان هماهنگی ایجاد کنیم، زندگی متعادل‌تری خواهیم داشت. البته این را هم خوب می‌دانند که بسترهای اجتماعی و فرهنگی برای هر فرد متفاوت است. یکی از نکات جالب «اسب سیاه» همین است و از تأثیر عوامل اجتماعی بر مسیرهای فردی موفقیت آگاه است.

«اسب سیاه» الهام‌بخش برای همه

«اسب تاریک» طیف گسترده‌ای از خوانندگان را به خود جلب می‌کند، از جمله کسانی‌که در جست‌وجوی شغل، یا کارآفرینانی که در پی مسیرهای غیرمتعارف هستند و یا نوجوانانی که میان علایق خودشان سردرگم هستند. رویکرد «اسب سیاه» رویکردی است فراگیر و برای مخاطبان گسترده‌ای نوشته شده. تنوع را به رسمیت می‌شناسد و اینکه هر فردی مجموعه‌ای است از استعدادها، تجربه‌ها و دیدگاه‌های منحصربه‌فرد.

نکوداشت کتاب اسب سیاه

بازتاب انتشار «اسب سیاه»

«تصور متعارف ما را از چیستی موفقیت و چگونگی دستیابی به آن را درهم می‌شکند.» این گفته‌ی یکی از روان‌شناسان معروف امریکایی پس از انتشار کتاب در سال ۲۰۱۸ بود. چنین نقدی را هم آدام گرانت منتقد «نیویورک‌تایمز» نوشته بود. اینکه کتاب اثری قانع‌کننده است برای نشان دادن این اصل که ممکن است کسانی در راه‌های متعارف موفقیت رد شوند، اما در نهایت به آن برسند.» دن پینک یکی از منتقدان امریکایی هم کتاب را نقشه‌ی راه موفقیت خوانده بود. و در نهایت دیوید اپستاین ستون‌نویس معروف هم «اسب سیاه» را اثری جاه‌طلبانه و بدیع توصیف کرده بود که چارچوبی کاملاً جدید برای پیشرفت شخصی و حرفه‌ای پیشنهاد می‌کند.

اگر از این کتاب لذت بردید کتاب تفکر سریع و کند را هم بخوانید.

درباره‌ی نویسندگان

تاد رز: تاد رُز از بنیان‌گذاران و رئیس شرکت پاپیولِس است که در راستای مشاوره‌ی کاری و فکری تأسیس شده. او پیش از این در مقام استاد به تدریس در دانشگاه هاروارد مشغول بود. رُز به‌دلیل تحقیقاتش در حوزه‌ی علوم اعصاب تربیتی شهرت دارد و چند کتاب و مقاله در این زمینه منتشر کرده است.
اگی اگاس: متخصص عصب‌شناسی، نویسنده‌ی امریکایی است. از سال ۲۰۱۶ تدریس را در دانشگاه هاروارد آغاز کرده است.

Separator

یک جرعه از کتاب

او یکی از مهم‌ترین ستاره‌شناسان امروز دنیاست، بدون تحصیلات دانشگاهی. راستش را بخواهید حتی دبیرستان را هم تمام نکرده. سایه‌ی پدر بر سرش نبوده و در شهر کوچک وانگانویی بزرگ شده و خودش می‌گوید «اصلاً مدرسه جای من نبود. کلی شروشور بودم و هیچ از سرووضعم خوشم نمی‌آمد. آدم لجبازی بودم و مادرم هم جلودارم نبود.»
البته که پشتکار اسب‌های سیاهی چون جنی و آلن را می‌ستاییم، ولی این دگرگونی از فروشنده‌ی فست‌فود و میخانه‌چی تا ستاره‌شناس و طراح مد، آن‌قدر خارق عادت و استثنایی است که نمی‌شود تقلیدش کرد و سرمشق محض قرارش داد. به همین خاطر است که وقتی حرف از راه موفقیت می‌شود، ما ترجیح می‌دهیم رد کار تایگر وودزها، موتزارت‌ها و وارن‌ بافت‌ها را بگیریم.
بانک به او اعتماد کرد و وام را داد و او هم میخانه را خرید و جواب اعتماد مدیران بانک را در کوتاه‌ترین زمان داد. مشتریانش یکباره زیاد شدند و در اندک زمانی بدهی‌اش را با بانک صاف کرد. ولی این پایان راه آلن نبود. در گام بعدی همه‌ی ساختمانی را که میخانه بخشی از آن بود خرید و جای آن یک شرکت املاک راه انداخت.
بیست و چندساله بود که یک شب به دیدار یکی از خویشاوندانش رفت که خانه‌شان دور از شهر و در کوهپایه‌ی یک آتشفشان خاموش قرار داشت. همان‌جا یکی از همان خویشاوندان یک دوربین شکاری دوچشمی داد دستش و گفت نگاهی به آسمان بیندازد. دور از شهر بودند و خبری هم از نورهای مزاحم نبود و راه شیری با همه‌ی جلوه‌اش در آسمان نورافشانی می‌کرد. جنی گفت: «هنوز هم خاطره‌ش برام زنده‌ست. خوابیده بودم روی چمن نم خورده و دوربین به چشم آسمون رو می‌پاییدم. وای خدا! اون همه ستاره! محشر بود. زبونم بند اومد. هیچی از ستاره‌ها نمی‌دونستم، ولی حالا دیگه دلم می‌خواست بدونم.» این لحظه‌ی معنادار او را واداشت دست‌به‌کار مطالعه در مورد ستارگان شود. البته که از علوم سررشته‌ای نداشت، ولی با پشتکار فراوان و شکیبایی خودآموزی کرد و پا در راه مطالعه‌ی آسمان با تلسکوپ‌های بزرگ‌تر گذاشت. یازده سال بعد و در پی مطالعه و خودآموزی در این عرصه، در ۱۹۹۹ توی گلخانه‌ی خودش با استفاده از خرت‌وپرت و وسایل دورانداختنی یک رصدخانه‌ی کوچک گنبدی برپا کرد. پنج سال بعد از اینکه رصدخانه‌ی خودش به اسم «فارم کاو» را توی حیاط پشتی راه انداخت، توانست سیاره‌ای را کشف کند که سه برابر مشتری بود.»
انگار همه چیز داشت، ولی هنوز حس می‌کرد یک چیزی کم دارد. چند سال بعد یک روز صبح که ایستاده بود جلوی آینه، به خودش گفت: «این من نیستم. من بیشتر از این‌هام.»و یک‌دفعه همه‌ی کسب‌وکارش را فروخت و رفت به بوستون و همه را شگفت‌زده کرد. دست به کاری هم زد که هیچ‌کس فکرش را نمی‌کرد: دوختن لباس مردانه. دگرگونی بزرگی بود، ولی همه‌ی جان و دل آلن همین را می‌خواست و خودش را وقف آموختن ترفندها و ریزه‌کاری‌های این کار کرد. سر سال دوم هم اولین جایزه‌ی ملی لباس خودش را گرفت. کار به همین‌جا ختم نشد و در اندک زمانی بوتیک او در برابر همه‌ی طراحان مد و لباس آمریکا قد علم کرد و برایشان بدل به رقیبی جدی شد. راهی که جن و آلن پیمودند قالب‌های ذهنی معمول ما را در مورد راه‌های رسیدن به موفقیت درهم می‌شکند. برای اینکه به یک ستاره‌شناس سرشناس بدل شوید راه معمول این است که در رشته‌ی مرتبط دکترا بگیرید و توی یک دانشگاه حسابی فوق‌دکترا را هم تمام کنید و بعد تازه بیفتید به تدریس، نه اینکه در بیست‌ویک‌ سالگی بچه بیاورید و توی حیاط خانه تلسکوپ علم کنید.»
زمانه‌ای که شما خودتان در آن به دنیا آمده‌اید دورانی است که از نخستین سالیان سده‌ی بیستم آغاز شده و جوامع غربی را به راهی انداخته است که عنوان دوران اقتصاد تولیدی شرکت‌بنیان بر آن نهاده‌اند. در منابع مختلف این دوران را «عصر صنعتی» هم نامیده‌اند، ولی بهتر همان که به آن بگوییم «عصر استانداردسازی». روزگاری که در آن خطوط گسترده‌ی تولید، تولید انبوه، سلسله‌مراتب سازمانی و آموزش اجباری رواج یافت و همین روند به استانداردسازی بیشتر جنبه‌های زندگی روزمره رسید و از دل آن تولیدات مصرفی، مشاغل و مدارک دانشگاهی بیرون آمدند. روزگار استانداردسازی هم به‌مانند همه‌ی دوران‌های دیگر تعریف خاص خودش را برای موفقیت رواج داد که بالارفتن از نردبان نهادینه‌شده برای کسب ثروت و موقعیت بود. از دل همین مفهوم‌سازی خاص سلسله‌ای از کتاب‌های خودیاری در آمد که از آن جمله می‌توان کتاب آیین دوست‌یابی دیل کارنگی در سال ۱۹۳۶، بیندیشید و ثروتمند شوید نوشته‌ی ناپلئون هیل در سال ۱۹۳۷ و قدرت تفکر مثبت نوشته‌ی نورمن وینسنت پیل را نام برد.
Separator

خلاصه کتاب

تعریف موفقیت که در آن تعاریف سنتی موفقیت را زیر سؤال می‌برد. 
حول محور پذیرش «فردیت» می‌گردد و بر نقاط قوت شخصی تأکید می‌کند.
نویسندگان از ایده‌ی اصلی‌شان یعنی «اسب سیاه» رونمایی می‌کنند. شامل درک ارزش‌های شخصی، تعیین اهداف معنادار، و پرورش انعطاف‌پذیری و سازگاری در مواجهه با چالش‌ها.
این فصل به بررسی مفهوم نقاط قوت شخصی می‌پردازد.
تأکید بر «اشتیاق» به‌عنوان اصلی که ما را به سوی علایق‌مان می‌کشاند. 
شخصی‌سازی مسیر موفقیت، مسیری که با ارزش‌ها و آرزوهای فردی‌مان همسو است. 
درباره‌ی سازگاری و انعطاف‌پذیری‌مان پیگیری موفقیت است.
در این فصل نویسندگان به موانع و چالش‌هایی می‌پردازند که ممکن است ما یعنی اسب‌های سیاه در سفرمان به‌سوی موفقیت با آن‌ها مواجه شویم.
درباره‌ی اصل عدم قطعیت است. پذیرش این اصل و نیز پذیرفتن ریسک‌ها.
درباره‌ی ضرورت ساختن جمع‌های کوچک برای رسیدن به استراتژی‌های موفقیت است.
بازتعریفی از شکست که مانند موفقیت، اینجا هم تعریف نویسندگان، تعاریف سنتی از شسکت را به چالش می‌کشند.
درباره‌ی مفهوم «تاب‌آوری» و استقامت است؛ از مفاهیم کلیدی برای عبور از موانع در جهت تعقیب موفقیت‌های‌مان. 
این فصل به اهمیت حفظ تعادل بین موفقیت و رفاه می‌پردازد. مدیریت استرس، تعیین مرزها و اولویت دادن به خود از مضامین این فصل است.
و فصل آخر که درباره‌ی اهمیت گذاشتن یک میراث مثبت و الهام‌دادن به بقیه است.
Separator

درباره نویسنده

تاد رُز از بنیان‌گذاران و رئیس شرکت پاپیولِس است که در راستای مشاوره‌ی کاری و فکری تأسیس شده. او پیش از این در مقام استاد به تدریس در دانشگاه هاروارد مشغول بود. رُز به‌دلیل تحقیقاتش در حوزه‌ی علوم اعصاب تربیتی شهرت دارد و چند کتاب و مقاله در این زمینه منتشر کرده است.
Separator

سوالات متداول

شیب تند پیشرفت و دگرگونی‌های جهان، ما را برای رسیدن به موفقیت مضطرب کرده است. اینکه نکند جا مانده‌ایم. «اسب سیاه» ما را دلداری می‌دهد که موفقیت مسئله‌ای است شخصی و... کتاب چنین وجه تسلی‌دهنده‌ای دارد.
به آنانی‌که در جست‌وجوی آرامش هستند، نمی‌خواهند درجا بزنند، می‌خواهند گامی روبه‌جلو و در مسیر پیشرفت شخصی بگذارند. کتاب «اسب سیاه» برای همه است.
Separator

کتاب‌های مشابه

Separator

نظر کاربران

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.