دربارهی کتاب «تئوری انتخاب»
معرفی کتاب
«تئوری انتخاب: درآمدی بر روانشناسی آزادی شخصی» کتابی است نوشته دکتر ویلیام گلسر، روانپزشک مشهور و بنیانگذار واقعیت درمانی. گلسر در این کتاب تئوری انتخاب را معرفی میکند، آن هم با این مضمون که تمایل انسانها به ارضای نیازهای اساسی، مثل عشق، قدرت، آزادی و لذت، در واقع انگیزهی آنها برای رفتارهایشان است.
گلسر معتقد است تکیهی روانکاوی سنتی بر گذشته و فاکتورهای بیرونی بسیار زیاد است. او رویکرد جدیدی را پیشنهاد میدهد که بر مسئولیت فردی و انتخاب تأکید دارد. طبق نظریهی گلسر، انسان میتواند رفتار کردن به شیوهای را انتخاب کند که به ارضای نیازهای اساسیاش کمک کند و ارتباطش را دیگران را بهبود بخشد. این کتاب برای پیادهسازی تئوری انتخاب در جنبههای مختلف زندگی، مثل روابط، کار و رشد شخصی، استراتژیهای عملی ارائه میدهد. چارچوبی برای فهم رفتارهای انسان معرفی میکند و ترفندهایی را برای بهتر کردن روابط اجتماعی، حل کردن درگیریها و ایجاد روابط رضایتبخشتر پیشنهاد میدهد.
ویژگی «تئوری انتخاب» نسبت به دیگر آثار رشد فردی و روانشناسی
میتوان گفت «تئوری انتخاب» از چند لحاظ با بقیۀ آثار این حوزه متفاوت است. یکی به دلیل رویکرد عملگرایانهاش که آن را به حیطههای مختلف زندگی تعمیم میدهد و به این طریق میتوان تغییرات مثبتی در زندگیمان ایجاد کنیم. دومی، به دلیل تمرکزی که بر روابط دارد؛ «تئوری انتخاب» تأکید میکند که برای ارضای نیازهای اولیه باید به روابط و برقراری ارتباط اهمیت بدهیم و شیوههای کارآمدی را برای بهبود روابط شخصی و حرفهای پیشنهاد میدهد. سومی، ادغام تئوری و عمل. چهارمی هم زیر سؤال بردن روانشناسی سنتی.
«تئوری انتخاب» روایت شخصی نویسنده است؟
خیر، هرچند گلسر از تجربیاتش در روانکاوی و رواندرمانگری کمک میگیرد تا ایدههایش را توضیح دهد، اما این کتاب در درجه اول روی معرفی و توضیح تئوری انتخاب و بعد استراتژیهای عملی برای پیادهسازی آن در زندگی تمرکز دارد.
نویسنده در «تئوری انتخاب» چه میگوید؟
گلسر میگوید انسان پنج نیاز اصلی دارد: عشق، قدرت، آزادی، لذت و بقا. این نیازها انگیزهی تمام رفتارهای انسان است. انسان این قدرت را دارد که انتخاب کند برای ارضای نیازهایش چه نوع رفتاری داشته باشد. او میتواند با انتخابهای آگاهانهای که با نیازهایش همسوست، شرایط زندگی و روابطش را بهبود ببخشد. تئوری انتخاب افراد را به پذیرفتن مسئولیت رفتارها و انتخابهایشان تشویق میکند و میگوید رفتار و انتخاب انسان از فاکتورهای بیرونی نشئت نمیگیرد.
مخاطبان «تئوری انتخاب» چه کسانی هستند؟
مخاطبان این کتاب طیف وسیعی را دربرمیگیرند، چراکه اصول و قواعد این کتاب را میتوان روی جنبههای مختلف زندگی پیاده کرد. متخصصان بهداشت روان، از جمله رواندرمانگرها، مشاوران و مددکاران اجتماعی میتوانند از راهکارهای این کتاب برای تعامل با مراجعهکنندگانشان استفاده کنند. معلمان و مدیران مدرسه برای فهم و درک رفتار دانشآموزان و خلق محیطی بهتر برای یادگیری میتوانند این کتاب را بخوانند. والدین و خانوادهها، کسانی که به دنبال رشد فردی هستند، مدیران کسبوکارها و هر کسی که دوست دارد فهم بهتری از رفتار انسانی داشته باشد و رابطهاش را با دیگران بهتر کند.
بازتاب انتشار «تئوری انتخاب»
مطبوعات و منتقدان این کتاب به دو دسته تقسیم شدهاند؛ آنها که «تئوری انتخاب» را تحسین کردند و آنها که نگران نظرات گلسر شدند. دسته دوم معتقدند مسئولیت فردی و فاکتورهای بیرونی در شکلدهی رفتار انسانی اهمیتی نسبی دارند.
جوایز و عملکرد «تئوری انتخاب»
این کتاب در زمینه روانکاوی و رواندرمانگری تأثیرگذار بوده، اما جایزهای دریافت نکرده است. بسیاری از خوانندگان رویکرد عملگرایانه نویسنده به مسئولیت فردی و تصمیمگیری را تحسین کردهاند. بیش از یک و نیم میلیون نسخه از این کتاب در سراسر جهان فروخته شده است.
ترجمههای این کتاب
• تئوری انتخاب، ترجمه علی صاحبی، انتشارات سایه سخن
• نظریه انتخاب، ترجمه مهرداد فیروزبخت، انتشارات رسا
• تئوری انتخاب، ترجمه نورالدین رحمانیان، انتشارات آشیان
• تئوری انتخاب، ترجمه گلناز سهرابی، انتشارات ندای معاصر (زرین کلک)
اگر از این کتاب خوشتان آمد، این را هم پیشنهاد میکنیم
«واقعیت درمانی» نوشتهی همین نویسنده که هم بر اصول تئوری انتخاب تمرکز دارد و استراتژیهایی عملی برای پیاده کردن این اصول در محیط درمان و زندگی فردی دارد.
کتاب رواندرمانی اگزیستانسیال در حوزهی روانشناسی میتواند توجه شما را جلب کند.
مروری بر آنچه خواندیم
• تمایل انسانها به ارضای نیازهای اساسی، مثل عشق، قدرت، آزادی و لذت، در واقع انگیزهی آنها برای رفتارهایشان است.
• گلسر رویکرد جدیدی را پیشنهاد میدهد که بر مسئولیت فردی و انتخاب تأکید دارد.
• «تئوری انتخاب» از چند لحاظ با بقیۀ آثار این حوزه متفاوت است.
• گلسر در «تئوری انتخاب» از تجربیاتش در روانکاوی و رواندرمانگری کمک میگیرد تا ایدههایش را توضیح دهد.
• تئوری انتخاب میگوید رفتار و انتخاب انسان از فاکتورهای بیرونی نشئت نمیگیرد.
• مخاطبان این کتاب طیف وسیعی را دربرمیگیرند، چراکه اصول و قواعد این کتاب را میتوان روی جنبههای مختلف زندگی پیاده کرد.
• این کتاب در زمینه روانکاوی و رواندرمانگری تأثیرگذار بوده است.
• «تئوری انتخاب» سیزده بخش دارد.
• ویلیام گلسر ، روانپزشک و توسعهدهنده واقعیت درمانی و تئوری انتخاب بود
• ترجمههای مختلفی از این کتاب در کتابفروشیها موجود است.
• اگر از خواندن «تئوری انتخاب» لذت بردید، خواندن «واقعیت درمانی» نوشتهی همین نویسنده را هم توصیه میکنیم.
• با خواندن این کتاب از تلاش برای کنترل کردن دیگران دست برمیداریم.
• هر کسی که ارتباط با افراد دیگر برایش اهمیت دارد و برای بهبود آن تلاش میکند، باید این کتاب را بخواند.