دربارهی کتاب «افسانهی عادی بودن»
معرفی کتاب
گبور مته، پزشک کانادایی، در کتاب «افسانهی عادی بودن: تروما، بیماری و درمان در یک فرهنگ سمی» از شایع بودن بیماریهای جسمی و روحی در جامعهی مدرن صحبت میکند و میگوید این مسائل نتیجهی مشکلات شخصی نیستند، بلکه در واقع فرهنگ سمیمان آنها را به وجود آوردهاند. او ادعا میکند که سبک زندگی، نحوهی کار کردن و نوع ارتباط گرفتنمان با همدیگر اغلب اوقات به شکلی است که برای سلامت جسمی و هیجانیمان مضر است و اساساً باید در مورد رویکردمان به سلامتی و بهبودیمان تجدید نظر کنیم.
«افسانه عادی بودن» دربارهی چیست؟
چرا بیماریهای مزمن و بیماریهای روانی روز به روز بیشتر شایع میشوند؟ پزشکی غرب روی آسیبشناسیهای فردی تمرکز دارد، اما اگر کلید حل این مسئله در فرهنگ ما باشد چه؟ چیزهایی که از نظرمان عادی هستند ــ مانند اضطراب، مشکلات و تروما ــ اغلب اوقات بیماری سمی به شمار میآیند. راه رسیدن به سلامتی در شناخت و سروسامان دادن به این شرایط است.
ویژگی «افسانهی عادی بودن» نسبت به دیگر آثار خودیاری
• رویکرد همهجانبه: مته با استفاده از رویکردی همهجانبه به سلامتی و بهبودی، نه تنها به نشانههای فردی بلکه به شبکهی پیچیدهی عواملی که میتوانند به فشارهای اجتماعی و تروما منجر شوند، میپردازد.
• تمرکز بر تغییر فرهنگ: بسیاری از کتابهای این حوزه بر استراتژیهای فردی خودیاری تکیه میکنند، ولی مته بر نیاز به تغییر وسیع فرهنگی و ایجاد جامعهای دلسوزتر و همدلتر تأکید دارد.
• زیر سؤال بردن دانش قراردادی: این کتاب بسیاری از فرضیههای جاافتاده دربارهی سلامتی و رفاه را به چالش میکشد.
• رویکرد چندرشتهای: مته برای بیان نظریاتش از طیف گستردهای از رشتهها کمک میگیرد، مانند پزشکی، روانشناسی، جامعهشناسی و فلسفه.
نویسنده در «افسانه عادی بودن» چه میگوید؟
دکتر مته که بیش از چهار دهه تجربهی درمان بالینی دارد، متوجه شده است که تعریف رایج از «عادی بودن» اشتباه است؛ کموبیش تمام بیماریها بازتاب طبیعی از زندگی در فرهنگی غیرعادی است، چون روز به روز بیشتر از قبل از خود واقعیمان دور میشویم. اما مته فقط صورت مسئله را جلوی ما نمیگذارد، بلکه راه درمان و بهبودی را هم نشانمان میدهد.
بازتاب انتشار «افسانهی عادی بودن»
اغلب ریویونویسها و خوانندگان از این کتاب استقبال کردهاند. روزنامهی گاردین دربارهی «افسانهی عادی بودن» نوشت: «کتابی پیشگام از متفکران مبتکر در عرصهی پزشکی.» مجلهی کتاب نیویورک (The New York Journal of Books) هم نوشت: «کتابی قدرتمند و تفکربرانگیز که به واکاوی رابطهی میان بیماری و تروما و هنجارهای اجتماعی میپردازد.»
جوایز و عملکرد «افسانهی عادی بودن»
• جایزهی واین برای کتاب غیرداستانی در سال 2023
• جزو پرفروشترین کتابها در سراسر جهان
ترجمههای این کتاب
آراز بارسقیان، انتشارات میلکان
دیگر آثار گبور مته
زمانی که تن نه میگوید، ترجمهی رؤیا منجم، انتشارات علم
ذهن فروپاشیده، ترجمهی نرگس رازقی، انتشارات 360 درجه
اگر از این کتاب خوشتان آمد، این را هم پیشنهاد میکنیم
بدن فراموش نمیکند، بسل ون درکولک، ترجمهی اکبر درویشی، نشر میلکان
روابط از دست رفته: علل اصلی افسردگی و اضطراب و راهکارهای غیرمنتظره، جوهن هری، ترجمهی مهدی قراچه داغی، نشر پیکان
جرئت بسیار، برنه براون، ترجمهی مریم تقدیسی، انتشارات آسمان نیلگون
تلهی شادمانی: دست از تقلا کردن بردار و زندگی کن، راس هریس، ترجمهی علی صاحبی و مهدی اسکندری، انتشارات سایه سخن
کتاب عادتهای اتمی، جیمز کلیر، ترجمهی هادی بهمنی، نشر نوین
مروری بر آنچه خواندیم
• گبور مته، پزشک کانادایی، در کتاب «افسانهی عادی بودن: تروما، بیماری و درمان در یک فرهنگ سمی» از شایع بودن بیماریهای جسمی و روحی در جامعهی مدرن صحبت میکند و میگوید این مسائل نتیجهی مشکلات شخصی نیستند، بلکه در واقع فرهنگ سمیمان آنها را به وجود آوردهاند
• چیزهایی که از نظرمان عادی هستند ــ مانند اضطراب، مشکلات و تروما ــ اغلب اوقات بیماری سمی به شمار میآیند.
• بسیاری از کتابهای این حوزه بر استراتژیهای فردی خودیاری تکیه میکنند، ولی مته بر نیاز به تغییر وسیع فرهنگی و ایجاد جامعهای دلسوزتر و همدلتر تأکید دارد.
• مته فقط صورت مسئله را جلوی ما نمیگذارد، بلکه راه درمان و بهبودی را هم نشانمان میدهد.