معرفی کتاب
«توتالیتاریسم» با عنوان اصلی The Origins of Totalitarianism اثری جریانساز نوشتهی هانا آرنت فیلسوف سیاسی است که اولین بار در سال 1951 منتشر شد. با وجودی که زبان مادری آرنت آلمانی بود، او «توتالیتاریسم» را ابتدا به انگلیسی نوشت و منتشر کرد. آرنت در این کتاب عوامل تاریخی، سیاسی و اجتماعی را که در ظهور حکومتهای توتالیتر قرن بیستم نقش داشتهاند، برمیشمرد. در این مسیر توجهی ویژه به آلمان نازی و شوروی استالینیستی دارد.
آرنت پس از ارائهی تحلیلهایش، استدلال میکند که توتالیتاریسم نمایانگر شکلی جدید و بیسابقه از حکومت است که تأکید بر یکدستی ایدئولوژیکی، رد جمعگرایی و تواناییاش بر تسلط کامل بر افراد و جامعه خصوصیات اصلیاش به شمار میروند.
ویژگی «توتالیتاریسم» نسبت به دیگر آثار حوزه علوم سیاسی
• تحلیل موشکافانهی توتالیتاریسم
• رویکرد میانرشتهای
• تأکید بر نقش یهودیستیزی و نژادپرستی در ظهور توتالیتاریسم
• دیدگاهها و مفاهیم اصیل
• سبک نوشتاری قابل فهم
نویسنده در «توتالیتاریسم» چه میگوید؟
• توتالیتاریسم شکلی یگانه و بیسابقه از حکومت است که به دنبال به دست آوردن کنترل کامل بر تمام جنبههای اجتماعی، از جمله اقتصاد، فرهنگ، افکار و رفتار مردم، است.
• خاستگاه توتالیتاریسم را میتوان در فرسودگی ساختارهای قراردادی سیاسی، ظهور تودهها و رشد ایدئولوژیهای امپریالیستی که بر برتری نژادی و قومیتی تأکید دارند، یافت.
• یهودیستیزی و نژادگرایی نقش مهمی در شکلگیری و توسعهی حکومتهای توتالیتر ایفا کردهاند، به خصوص در آلمان نازی که یهودیان را به شکلی نظاممند اعدام و نابود میکردند.
• وحشت و پروپاگاندا اساسیترین ابزار کنترل حکومت توتالیتر است؛ این ابزار رژیم را قادر میسازد قدرت را در دست نگه دارد و مخالفان را از سر راهش بردارد.
• پیدایش توتالیتاریسم تهدیدی جدی برای تشکیلات و ارزشهای دموکراتیک است و جامعه جهانی باید با گسترش این نوع حکومت هشیارانه عمل کند.
آرنت «توتالیتاریسم» را در چه دورهای نوشت؟
آرنت این کتاب را بین سالهای 1945 تا 1949 نوشت و در سال 1951 منتشرش کرد. در نظر گرفتن بافتار تاریخی دورهای که کتاب در آن نوشته شد، مهم است. جهان به تازگی خشونتها و وحشتهای جنگ جهانی دوم را از نظر گذرانده بود که شامل هولوکاست نازی و ظهور استالینیسم در اتحاد جماهیر شوروی میشد. آرنت، روشنفکرِ آلمانی یهودیتبار که از حکومت نازی گریخته بود، قصد داشت پیدایش دستگاههای توتالیتر را بفهمد و توضیح دهد.
«توتالیتاریسم» در چه دورهای منتشر شد؟
زمانی که آرنت این کتاب را در 1951 منتشر کرد، جنگ جهانی دوم تمام شده و هیتلر مرده بود، ولی استالین زنده بود و بر شوروی حکمرانی میکرد.
جوایز و عملکرد «توتالیتاریسم»
در سال 1952 «توتالیتاریسم» به بخش غیرداستانی فهرست نامزدهای نهایی جوایز کتاب ملی راه یافت. همچنین نام این کتاب در فهرست بهترین کتابهای قرن بیستم مجلات و روزنامههای مختلف آمده است. روزنامهی فرانسوی لو موند این کتاب را جزو صد کتاب برتر قرن بیستم معرفی کرده است و نشنال ریویو رتبهی پانزدهم صد کتاب برتر غیرداستانی قرن را به این اثر از آرنت داده است. علاوه بر اینها، بسیاری از پژوهشگران، منتقدان و خوانندگان این کتاب را برای تحلیل پیشگامانهی توتالیتاریسم و تأثیرش بر تاریخ قرن بیستم ستودهاند. «توتالیتاریسم» اثری تأثیرگذار در حوزههای فلسفهی سیاسی، تاریخ و جامعهشناسی به شمار میرود.
ترجمههای این کتاب
مهدی تدینی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
محسن ثلاثی، نشر ثالث
دیگر آثار این نویسنده
آیشمن در اورشلیم، ترجمهی زهرا شمس، نشر برج
مسئولیت و داوری، ترجمه میثم محمدامینی، نشر نو
یهودیستیزی، ترجمه مهدی تدینی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
امپریالیسم، ترجمه مهدی تدینی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
خشونت و اندیشههایی دربارهی سیاست و انقلاب، ترجمهی عزتالله فولادوند، انتشارات خوارزمی
انقلاب، ترجمهی عزتالله فولادوند، انتشارات خوارزمی
حیات ذهن، ترجمهی مسعود علیا، انتشارات ققنوس
وضع بشر، ترجمهی مسعود علیا، انتشارات ققنوس
میان گذشته و آینده، ترجمهی کیومرث پارسای، انتشارات تمدن علمی
انقلاب مجارستان؛ مقاومت مردمی علیه توتالیتاریسم، ترجمهی کیومرث خواجویها، انتشارات روشنگران و مطالعات زنان
بحرانهای جمهوری، ترجمهی کیومرث پارسای، انتشارات علم
اگر از این کتاب خوشتان آمد، این را هم پیشنهاد میکنیم
1984، جورج اورول، ترجمه کاوه میرعباسی، نشر چشمه
دنیای شگفتانگیز نو، آلدوس هاکسلی، ترجمه فرید دبیرمقدم، نشر مَد
کتاب مجمعالجزایر گولاگ، الکساندر سولژنتسین، ترجمه احسان سنایی اردکانی، نشر مرکز
ظلمت در نیمروز، آرتور کستلر، مژده دقیقی، نشر ماهی
راه بردگی، فردریش فون هایک، ترجمه فریدون تفضلی و حمید پاداش، انتشارات نگاه معاصر
ظهور و سقوط رایش سوم، ویلیام شایرر، ترجمه کاوه دهگان، انتشارات اختران
مروری بر آنچه خواندیم
• «توتالیتاریسم» با عنوان اصلی The Origins of Totalitarianism اثری جریانساز نوشتهی هانا آرنت فیلسوف سیاسی است که اولین بار در سال 1951 منتشر شد.
• آرنت در این کتاب عوامل تاریخی، سیاسی و اجتماعی را که در ظهور حکومتهای توتالیتر قرن بیستم نقش داشتهاند، برمیشمرد.
• در نظر گرفتن بافتار تاریخی دورهای که کتاب در آن نوشته شد، مهم است. جهان به تازگی خشونتها و وحشتهای جنگ جهانی دوم را از نظر گذرانده بود که شامل هولوکاست نازی و ظهور استالینیسم در اتحاد جماهیر شوروی میشد.
• نام این کتاب در فهرست بهترین کتابهای قرن بیستم مجلات و روزنامههای مختلف آمده است.