دربارهی کتاب «نبرد من»
معرفی کتاب
کتاب «نبرد من» با عنوان اصلی Mein Kampf، نوشتهی آدولف هیتلر رهبر آلمان نازی است که در دو جلد و در سالهای 1925 و 1926 منتشر شد. این کتاب دربردارندهی عناصر یک زندگینامهی خودنوشت و اندیشههای سیاسی هیتلر میشود که در واقع اساس نازیسم را شکل دادند. «نبرد من» به هیتلر کمک کرد جایگاه و اعتبارش را به عنوان متفکر و رهبر مستحکم کند و با وجود اینکه کتاب حاوی مطالب جنجالبرانگیز و سرکوب حقوق انسانی و دموکراسی بود، به توسعهی ایدئولوژی نازی کمک کرد.
هیتلر در «نبرد من» چه میگوید؟
هیتلر در این کتاب طیفی از ایدههای سیاسی و ایدئولوژیکیاش را مطرح میکند که اساس حزب نازی و سیاستهای بعدیاش بودند. او قصد داشت نظراتش را در اختیار مخاطبان گستردهتری در حزب نازی و مردم آلمان قرار دهد به همین دلیل «نبرد من» را نوشت. این کتاب در واقع بیانیهای است از ایدئولوژیهای سیاسی هیتلر که در آن چشماندازش را به آلمان نو به تصویر میکشد و سیاستهایی را که باور دارد رسیدن به این چشمانداز را تسهیل میکند، برمیشمرد.
مضامین «نبرد من»
• یهودیستیز متعصب: نفرت هیتلر از یهودیان موضوع محوری کتاب است؛ هیتلر این قوم را مقصر بسیاری از مشکلات آلمان میداند و خود را طرفدار حذف آنها از جامعه معرفی میکند.
• جهانبینی نژادپرستانه: کتاب ایدهی برتری نژادی آریاییها و نیاز به حمایت و برتر دانستن قوم «ژرمن» نسبت به سایر قومها را تبلیغ و ترویج میکند.
• سیاست خارجی خشن: هیتلر دلیل میآورد که آلمانیها باید در اروپای شرقی «فضای حیاتی» (یا لبنسراوم) داشته باشند؛ این ایدهی او یعنی اشغال و استعمار ملتهای دیگر.
• استبدادگرایی: هیتلر طرفدار دولتی قدرتمند و متمرکز بود که قدرت مطلق را در اختیار داشته باشد و دموکراسی و حقوق بشر را سرکوب کند.
هیتلر چه زمانی «نبرد من» را نوشت؟
در نوامبر 1923 آدولف هیتلر و اریش لوندورف کودتایی را طراحی کردند که به کودتای مونیخ معروف است. با شکست کودتا، بعضی از اعضای سطح بالای حزب نازی دستگیر و زندانی شدند. هیتلر به پنج سال زندان محکوم شد و حکم خود را در زندان لندزبورگ گذراند. او در زندان تمام وقتش را صرف نوشتن کتاب میکرد.
هیتلر «نبرد من» را چگونه نوشت؟
هیتلر این کتاب را با دست خود ننوشت بلکه عمدهی مطالب را به همسلولیاش، رودولف هس، دیکته کرد. همین همسلولی بعدها مطالب را رونویسی و اصلاح کرد. دیکته کردن باعث شد هیتلر ایدهها و نظریاتش را به سبک جریان سیال ذهن بیان کند که در ساختار پریشان و بینظم کتاب مشهود است.
عنوان کتاب
هیتلر در ابتدا قصد داشت نام کتابش را «چهار و نیم سال نبرد در برابر دروغ، بلاهت و بزدلی» بنامد. اما ماکس آمان، رئیس رسانه و مطبوعات رایش سوم و ناشر هیتلر، عنوان کوتاهترِ «نبرد من» را پیشنهاد کرد و همین عنوان روی کتاب ماند.
انتشار «نبرد من»
بلافاصله بعد از اینکه هیتلر از زندان آزاد شد، اولین جلد «نبرد من» منتشر شد. جلد دوم در 1926 به کتابفروشیها رفت. این کتاب در ابتدا چندان فروشی نداشت، اما همین که هیتلر و حزب نازی در اوایل دههی 1930 قدرت را به دست میگرفتند، فروش «نبرد من» اوج گرفت. در 1933 که هیتلر صدراعظم آلمان شد، «نبرد من» کتاب پرفروشی شد که هم در آلمان و هم در کشورهای دیگر خواننده داشت.
واکنشها به انتشار «نبرد من»
تا زمانی که آدولف هیتلر در دههی 1930 به قدرت نرسید، این کتاب با اقبال مواجه نشد. در زمان انتشار کتاب منتقدان چندان توجهی به آن نکردند. از نظر ریویونویسها و خوانندگان سبک نوشتاری «نبرد من» ضعیف، سردرگم و فاقد عمق یا اصالت فکری نویسنده است. اما زمانی که هیتلر به قدرت رسید، خوانندگان اثرش نیز بیشمار شدند و آوازهاش به آن سوی مرزها نیز کشیده شد. در 1933 که هیتلر صدراعظم آلمان شد، فروش کتاب به یک میلیون نسخه رسیده بود و متن بنیانی برای فهم ایدئولوژی نازی به شمار میرفت.
نیویورک تایمز این کتاب را اینطور توصیف کرده: ضروری و جالب توجه.
ترجمههای این کتاب
ترجمه فرشته اکبرپور، انتشارات نگاه
ترجمه مهدی افشار، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
ترجمه نوشین احمدی، انتشارات ندای معاصر (زرین کلک)
ترجمه فاطمه ندری، انتشارات شاهدخت پاییز
ترجمه کیمیا مرداقلی، انتشارات رادمهر
اگر از این کتاب خوشتان آمد، این را هم پیشنهاد میکنیم
خاطرات محرمانه آدولف هیتلر، ای جی موگان، ترجمه فهیمه حصارکی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
جهانبینی آدولف هیتلر، لارس لودیکه، ترجمه امینالدین ابطحی، نشر پیله
زندگی با هیتلر، اوا براون، ترجمه هوشنگ جیرانی، انتشارات جمهوری
آخرین روزها: یادداشتهای روزانه گوبلز، گردآورنده هیو ترور روپر، ترجمه هوشنگ جیرانی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
علیه فاشیسم، آنتونیو گرامشی، ترجمه کامران برادران، انتشارات نیماژ
یهودیستیزی، هانا آرنت، ترجمه مهدی تدینی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
کتاب توتالیتاریسم، هانا آرنت، ترجمه مهدی تدینی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
فاشیسم و دموکراسی، جورج اورول، ترجمه سودابه قیصری، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
فاشیست جماعت را چطور بشناسیم؟ اومبرتو اکو، ترجمه یزدان جندقی، نشر مان کتاب
مروری بر آنچه خواندیم
• کتاب «نبرد من» نوشتهی آدولف هیتلر رهبر آلمان نازی است که دربردارندهی عناصر یک زندگینامهی خودنوشت و اندیشههای سیاسی هیتلر میشود که در واقع اساس نازیسم را شکل دادند.
• این کتاب در واقع بیانیهای است از ایدئولوژیهای سیاسی هیتلر که در آن چشماندازش را به آلمان نو به تصویر میکشد و سیاستهایی را که باور دارد رسیدن به این چشمانداز را تسهیل میکند، برمیشمرد.
• نفرت هیتلر از یهودیان موضوع محوری کتاب است؛ هیتلر این قوم را مقصر بسیاری از مشکلات آلمان میداند و خود را طرفدار حذف آنها از جامعه معرفی میکند.
• تا زمانی که آدولف هیتلر در دههی 1930 به قدرت نرسید، این کتاب با اقبال مواجه نشد. در زمان انتشار کتاب منتقدان چندان توجهی به آن نکردند. از نظر ریویونویسها و خوانندگان سبک نوشتاری «نبرد من» ضعیف، سردرگم و فاقد عمق یا اصالت فکری نویسنده است.