دربارهی کتاب «رواندرمانی اگزیستانسیال»
معرفی کتاب
«رواندرمانی اگزیستانسیال» یا «Existential Psychotherapy» کتابی بدعتگر نوشتهی اروین یالوم، روانکاو و رواندرمانگر سرشناس آمریکایی است. این کتاب در سال 1980 منتشر شد و یالوم آن را براساس تجربههای گستردهی بالینی یالوم و تحقیقاتش در زمینه رواندرمانگری اگزیستانسیال یا هستیشناختی نوشته است. این کتاب مروری جامع بر رواندرمانی هستیشناختی ارائه میدهد که بر کمک به افراد برای کشف و رویارویی با دغدغههای ذاتی وجود انسان ـ مانند مرگ، آزادی، تنهایی و بیمعنایی ـ تمرکز دارد. یالوم برای معرفی و شناساندن رویکرد درمانیاش از آثار فیلسوفان بزرگ مانند سورن کییرکگارد، فردریش نیچه، مارتین هایدگر و ژان پل سارتر بهره برده است.
ویژگی «رواندرمانی اگزیستانسیال» نسبت به دیگر آثار روانشناسی
رویکرد یالوم به رواندرمانی در فلسفهی اگزیستانسیال ریشه دارد که آن را از شیوههای درمانی دیگری که بیشتر بر نظریههای شناختی، رفتاری یا روانکاوانه تمرکز دارند، جدا میکند. به همین ترتیب، مفاهیم فلسفی متفکران اگزیستانسیال را ماهرانه با بینشهای روانشناختی ادغام میکند تا به این وسیله نشان دهد چگونه این ایدهها را میتوان در پزشکی بالینی پیاده کرد.
عنوان کتاب
رواندرمانی اگزیستانسیال گونهای رواندرمانی پویا یا پویهنگر است. «پویا» اصطلاحی است که در حیطهی بهداشت روان به صورت «روانپویهشناسی» بسیار کاربرد دارد. «پویا» یا «دینامیک» هم معنای غیرتخصصی و هم تخصصی دارد: معنای غیرتخصصیاش انرژی و حرکت را به ذهن متبادر میکند (مثل فوتبالیست پویا) و در کاربرد تخصصی این کلمه، مفهوم «نیرو» مستتر است. در مدل پوبهنگر کارکرد روانی فروید، فرض را بر وجود نیروهای متعارض درون فرد میگذاریم و اندیشه، احساس و رفتار او را نتیجهی این نیروهای متعارض میدانیم. بنابراین روانپویهشناسی هر فرد شامل نیروها، انگیزهها و ترسهای ناخودآگاه و خودآگاهی است که درونش به کنش مشغولند.
نویسنده در «رواندرمانی اگزیستانسیال» چه میگوید؟
از نظر اروین یالوم رواندرمانی اگزیستانسیال رویکردی پویا یا پویهنگر است و بر دلواپسیهایی تمرکز میکند که در هستی انسان ریشه دارند. نویسنده در این کتاب به چهار دلواپسی غایی میپردازد: مرگ، آزادی، تنهایی و پوچی. رویارویی فرد با هر یک از این حقایق زندگی، درونمایهی تعارض پویای اگزیستانسیال را میسازد.
چارچوب اصلی رویکرد یالوم در این کتاب چیست؟
• مرگ: واضحترین و درکشدنیترین دلواپسی غایی است. اکنون وجود داریم، ولی روزی میرسد که دیگر نیستیم. مرگ خواهد آمد و گریزی از آن نیست.
• آزادی: معمولاً آزادی را مفهومی کاملاً مثبت و خالی از ابهام تصور میکنیم. آیا انسان در سراسر تاریخ ثبتشدهاش در حسرت آزادی و ستیز برای آن نبوده است؟ «آزادی» در مفهوم اگزیستانسیالش، فقدان ساختار خارجی است.
• تنهایی اگزیستانسیال: سومین دلواپسی غایی تنهایی است، نه انزوای بینفردی با تنهایی ملازمش مطرح است و نه انزوای درونفردی، بلکه با انزوایی بنیادین ــ جدا افتادن از مخلوقات و هم از دنیاــ مواجهیم، ورای سایر انواع تنهایی.
• پوچی: اگر باید بمیریم، اگر خود باید دنیایمان را بنا کنیم، اگر هر یک در جهانی بیتفاوت به ما مطلقاً تنهاییم، پس زندگی چه معنایی دارد؟ چرا زندگی میکنیم؟ چطور باید زندگی کنیم؟ اگر هدفی مقدر و ازپیشتعیینشده وجود ندارد، پس هر یک از ما باید معنای خویش را در زندگی بسازیم.
تأثیر «رواندرمانی اگزیستانسیال» بر حوزهی رواندرمانی
ریچارد شارف، روانشناس، این کتاب را «یکی از جامعترین و مفصلترین توضیحات رواندرمانی اگزیستانسیال» توصیف کرده است. این کتاب در زمره تأثیرگذارترین آثار یالوم به شمار میرود که روی شیوهی درمانی بسیاری از رواندرمانگرها را دگرگون و به آنها کمک کرده تا دغدغههای اگزیستانسیال مراجعهکنندگانشان را تشخیص بدهند.
ترجمههای این کتاب
ترجمه سپیده حبیب، نشر نی
دیگر آثار اروین د. یالوم
وقتی نیچه گریست، ترجمه سپیده حبیب، نشر قطره
مسئله اسپینوزا، ترجمه بهاره نوبهار، نشر قطره
دروغگویی روی مبل، بهاره نوبهار، نشر قطره
من چگونه اروین یالوم شدم، ترجمه اعظم خرام، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
مامان و معنی زندگی، سپیده حبیب، نشر قطره
وابستهی یک دم، ترجمه پیام یزدانی، انتشارات اختران
خیره به خورشید نگریستن، ترجمه اورانوس قطبی نژاد آسمانی، نشر قطره
هنر درمان، ترجمه سپیده حبیب، نشر قطره
هر روز یک قدم نزدیکتر، ترجمه ایمان صحاف قانع و کاملیا نجفی، نشر قطره
کتاب درمان شوپنهاور، ترجمه سپیده حبیب، نشر قطره
مسئلهی مرگ و زندگی، ترجمه زهرا ابراهیمی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
اگر از این کتاب خوشتان آمد، این را هم پیشنهاد میکنیم
انسان در جستجوی معنا، ویکتور فرانکل، ترجمهی شهابالدین عباسی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
یک جرعه از کتاب
خلاصه کتاب
در این بخش یالوم به ارتباط مهم و روزمرهی آزادی با درمانگر میپردازد. ابتدا به آزادی فرد برای ساخت زندگیاش و بعد به این موضوع که فرد در خواستن، برگزیدن و سرانجام تغییر کردن، به خصوص در جهت اهداف رواندرمانی، آزاد است.
تنهایی اگزیستانسیال به مغاکی اشاره دارد که میان انسان و هر موجود دیگری دهان گشوده و پلی هم نمیتوان بر آن زد. نیز بر تنهاییای اشاره دارد که بسیار بنیادیتر و ریشهایتر است: جدایی میان فرد و دنیا. یالوم در این بخش بر تنهایی اگزیستانسیال تمرکز دارد.
یالوم در بخش به این پرسش میپردازد: کسی که نیازمند معناست، چطور در جهان فاقد معنا آن را بیابد؟
درباره نویسنده
از مهمترین آثار نظری او میتوان به «رواندرمانی اگزیستانسیال» نام برد که سال هاست به عنوان منبعی مهم و موثر برای رواندرمانگران و بیماران مورد استفاده قرار میگیرد.
یالوم در کنار فعالیتهای علمی و پژوهشیاش، حضوری پررنگ در ادبیات داشت. او یکی از معروفترین نویسندگان رمانهای روانشناختی است؛ رمانهایی که مسائل بنیادین روانشناسی را از رهگذر تجربههای زیسته، دستمایهی خلق داستان میکنند. از مشهورترین آثار داستانی او میتوان به «وقتی نیچه گریست»، «درمان شوپنهاور» و «مسئلهی اسپینوزا» اشاره کرد.
از یالوم به عنوان مهمترین روانکاو زنده هم یاد میشود. او در حال حاضر ۹۱ سال سن دارد.